Stadshavens Rotterdam Werkt Echt!

Schermafbeelding 2017-10-24 om 10.32.00.png

Experimentele aanpak Stadshavens Rotterdam doeltreffend. Het afgelopen jaar zijn 65 mensen met een grote achterstand tot de arbeidsmarkt begeleid naar werk in het stadshavensgebied of aangrenzend. Een presentatie van formaat. Van nog eens ruim 28 mensen is de uitkering stopgezet door uitstroom. Onlangs is besloten het programma Stadshavens Rotterdam Werkt ook in 2017 te effectueren, onder de naam “Stadshavens Rotterdam Werkt Echt”. Alles is er op gericht dat nog eens 100 kandidaten zullen uitstromen.

Ambitie
Eind 2014 heeft Stadshavens Rotterdam onder de vlag van de “Sociale Strategie Stadshavens” de opdracht gekregen van de gemeente Rotterdam om samen met Werk & Inkomen (W&I), in twee jaar tijd, een groep van 200 werkzoekenden in Feijenoord en Delfshaven matchbaar te maken en zoveel mogelijk personen uit te laten stromen naar betaald werk.

Experimentele aanpak
Stadshavens Rotterdam Werkt is een gebiedsgerichte en geïntegreerde aanpak. Het project heeft de vorm van een ontwikkelnetwerk, waarbij onder coördinatie van Stadshavens Rotterdam een netwerk van onderaannemers uit de infra, bouw en logistiek ontstaat die gezamenlijk deze groep matchbaar maakt. Daarnaast is Stadshavens Rotterdam ook verantwoordelijk voor de acquisitie van vacatures en het plaatsen van mensen uit hun bestand op deze vacatures. Voor iedere deelnemer is er een trajectplan opgesteld, volgen ze een empowermenttraining en is er intensief contact met de kandidaten, bedrijven en andere sociale partners om zo de samenwerkingen en uitwisseling te bevorderen. Een doeltreffende aanpak, zo is gebleken. Johan Quik, gemeente Rotterdam: “In drie maanden tijd creëert de groep een samenhorigheid als bij een hechte familie. Stralende mensen die weer een toekomst tegemoet gaan. Zo kunnen we dat stuurloze en doelloze gevoel omzetten en een win-win situatie creëren voor iedereen.”

Slim invulling geven aan SROI-paragraaf
Kandidaten die uitstormen vinden een baan als o.a. verkeersregelaar, grondwerker, lasser, (heftruck)chauffeur, fiscaal parkeerwachter. Ook voor de komende periode is het projectteam van Stadshavens Rotterdam Werkt Echt op zoek naar bedrijven die uitdagend werk bieden voor de kandidaten. “Ik ben ervan overtuigd; beter gemotiveerde mensen of werknemers kun je je niet voorstellen.”, aldus Leo van der Graaf, projectbegeleider van City 360. Denk ook eens aan de mogelijkheden om bijvoorbeeld uw SROI–paragraaf (Social Return On Investment) slim in te vullen. Zo zal bij de grootschalige bodemsanering van de gasfabriek Keilehaven (start werkzaamheden voorjaar 2017) een samenwerking worden aangegaan met Stadshavens Rotterdam Werkt Echt. Over win-win situatie gesproken!

Benieuwd wat Stadshavens Rotterdam Werkt Echt voor u, uw project of onderneming kan bekekenen? Neem voor meer informatie contact op met Johan Quik, gemeente Rotterdam  j.quik@rotterdam.nl

Programma'sWEST PRACTICE