Makerdam: nieuw lab aan de Spanjaardstraat

Makerdam.jpg

Officieel zijn ze nog niet eens geopend, maar er hangt al wel een sprekende banner boven de ingang. Daarop staat: Makerdam, 1st office space in Rotterdam with a shared maker lab. Nog maar drie maanden geleden begon de verbouwing van het voormalig Havenstederkantoor, Spanjaardstraat 23. Medeoprichter Vlad Butucariu vertelt over de vorderingen en het idee achter dit nieuwe makers lab.

'Makerdam is eigenlijk ontstaan vanuit mijn eigen behoefte. Ik had een ruimte nodig om ideeën verder uit te werken en prototypes te maken. Tegelijk wil ik ook andere startups verder helpen en hen leren om ideeën te verduurzamen. Architecte Elina Karanastati vroeg mij hierbij te helpen.'

Anderhalf jaar geleden hield Plakt Vast Goed in samenwerking met SKAR, beide vastgoedorganisaties,  een brainstorm met ondernemers en initiatiefnemers die op zoek waren naar een werkruimte. Het pand stond toen al een tijdje leeg. Samen met geïnteresseerde aanwezigen werden de mogelijke invullingen en samenwerkingen verkend. Daaruit is het lab Makerdam ontstaan.

‘In Makerdam komt een FabLab, waar diverse machines staan en gereedschap aanwezig is om zelf producten te kunnen maken. Denk aan machines om te polijsten, solderen of te lasersnijden. Rondom het Fablab hebben we kleine studio’s gebouwd die creatieve makers kunnen huren en waar ze 24/7 uur aan de slag kunnen. Je hoeft niet ergens anders heen te reizen om je ontwerp daadwerkelijk te maken. Er worden op dit moment al een aantal studio’s verhuurd. Maar ook zijn er flexwerkplekken waar makers met hun laptop kunnen komen werken, zoals ook wel gebeurd in café’s.’

Vlad Butucariu.Makerdam.jpg

Vlad is opgegroeid in Roemenië, maar kwam naar Nederland om een Master Graphic Design aan de Kunstacademie St. Joost in Breda te volgen. Sinds een paar jaar woont en werkt hij in Rotterdam. Van oorsprong is Vlad grafisch vormgever, maar sinds 2014 is hij actief als product designer. Langzamerhand kwam het grafisch vormgeven steeds meer op de achtergrond. Het ontwerpen van producten begon met het project Flio waarbij hij houten laptop statieven ontwikkelde. Tijdens het ontwerpen van producten moest hij meer en meer gebruik maken van hulpmiddelen om prototypes te kunnen produceren. Wat hij nodig had, was een laboratorium waar hij prototypes kon maken dat zich in de buurt van zijn studio bevond. Dit was een van de voornaamste redenen om het initiatief Makerdam op te zetten.

‘Nu we in Delfshaven gevestigd zijn, willen we hier zo goed mogelijk integreren. We willen laten zien dat je met enkel een idee voor een ontwerp, verder kunt komen door het ontwerp werkelijk te vervaardigen. Wie weet daarna zelfs te verkopen. Ook bieden we workshops aan over maken en ondernemerschap. We zien er voordelen in dat er van het gebied Delfshaven een Makers District wordt gemaakt. Hoe meer mensen in de buurt met dezelfde doelstellingen, hoe beter.  Zo wordt het bewustzijn verhoogt en kun je elkaar versterken. Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijk gereedschap van elkaar lenen, maar ook trek je zo meer aandacht van buitenaf. Het gaat er bij Makerdam om een kans te bieden kleine prototypes te kunnen vervaardigen, die denk ik genoeg zijn om te starten. Wanneer het ontwerp zich ontwikkelt, kun je elders heen gaan om het te fabriceren. Bij Makerdam vind je niet de gelegenheid tot een grote productie. Die labs vind je wel in M4H. Daarom denk ik dat we heel goed in de ‘ketting’ van de Makers beweging integreren. Makerdam biedt de mogelijkheid om beginnende makers te stimuleren hun start te ontwikkelen. Als het goed gaat, kunnen ze naar de volgende stap gaan om het beter te maken.’

Eind oktober is de officiële opening van Makerdam! De precieze datum wordt nog bekend gemaakt.  Iedereen is van harte welkom.

Kijk ook eens op de website van Makerdam

tekst en foto's Eva Nobbe, West Practice