'Buurman Rotterdam: leer klussen en ontdek de voldoening!' - blog Nudge

Buurman 1.jpg

Een nieuwe eettafel, een bed, een boekenkast…vraag het aan de gemiddelde voorbijganger en op de vraag 'Waar haal je dat?' is het antwoord 'IKEA'. Buurman in Rotterdam probeert daar verandering in te krijgen. Met een circulair concept.

"Onze generatie weet nauwelijks beter", verzucht Laura Rosen Jacobsen. "In een tijd dat Pinterestpagina’s uit hun voegen barsten van de leuke knuffelbare DIY-ideeen, weten we niet eens meer hoe je een plank doormidden zaagt. Laat staan hoe je een kast bouwt. ‘Mijn opa bouwde wel alles zelf’, zeggen mensen dan. Of ‘mijn vader heeft een schuur vol klusprojecten’. Maar bij die generatie lijkt de klusvaardigheid op de houden. Worden we echt met twee linkerhanden geboren? Of hebben we het geduld niet om zelf dingen te maken?"

Als een van de oprichters van Buurman probeert ze hier verandering in te brengen. In de Keilewerf, een creatieve broedplaats in Rotterdam West, hebben ze een grote openbare werkplaats waar iedereen terecht kan met eender welk klusproject. Van kaarsenhouder tot complete keuken, je kan het maken in deze werkplaats. Er zijn werkbanken die je kunt huren per uur of per dag, waarbij je gebruik mag maken van alle gereedschappen die Buurman voorradig heeft.

Buurman 2.jpg

Meubelmaken voor Beginners

Voor de minder ervaren klusser heeft Buurman een heel assortiment aan cursussen en workshops. Zoals de populaire cursus Meubelmaken voor Beginners. Het leuke is dat deze cursus juist deze 'IKEA-generatie' aanspreekt - veelal jonge mensen met een kantoorbaan die graag in de avonduren iets creatiefs en met hun handen doen.

Gewoon proberen

Marnix is een van de deelnemers van deze cursus. Met zijn baan in de IT-sector komt hij te weinig in aanraking met zijn creatieve kant en heeft daarom besloten meer te willen leren over het maken. “Mijn kluservaring is minimaal. Ik deed wel eens wat in huis, maar als er echt iets moest gebeuren kwam er meestal een vader of schoonvader langs. Omdat zij dingen vaker gedaan hebben, kreeg ik dan niet echt de kans om het gewoon te proberen. Terwijl ik nu weet dat ik veel dingen best kan als ik het de kans geef.” Lees verder >> Blog Nudge