Kunstenaar Joep van Lieshout: “Ik maak uitsluitend kunst waar niemand op zit te wachten.”

Joep van Lieshout.png

Onlangs verwierf de Rotterdamse kunstenaar Joep van Lieshout internationaal media-aandacht door zijn sculptuur de ‘Domestikator.’ Het werd te seksueel getint bevonden en geweigerd door de directeur van het Louvre om deel te nemen aan een tentoonstelling. “Het laat maar weer eens zien dat musea eerder door advocaten en marketeers worden gerund, dan door gepassioneerde museumdirecteuren,” aldus Van Lieshout. Een goede gelegenheid om Van Lieshout aan de tand te voelen over marketing en cultureel ondernemerschap.

Ik maak uitsluitend werk waar niemand op zit te wachten en waar geen vraag naar is. In principe ga ik niet uit van wat mensen willen. Werk maken, omdat de markt daarnaar vraagt, vind ik niet interessant.” Dit is dan ook wat kunstenaar Van Lieshout doet. In 1995 richtte hij Atelier Van Lieshout op, een werkplaats en studio in Rotterdam. Zijn werk wordt wereldwijd geëxposeerd: van Museum of the Contemporary Art in Miami tot aan Art Basel in Hong Kong. Van Lieshout geeft aan dat hij juist datgene wil maken wat er nog niet is, maar de vraag of interesse wel kan uitlokken. “Als kunstenaar kan je het beste een groot betonnen blok op je hoofd zetten en gaan werken.” Het werk van Van Lieshout is een combinatie van autonoom en toegepast werk. Lees verder >>

Tekst: artikel Cultuurmarketing