Drijvende stadsboerderij

 

Update: het gaat nu toch echt gebeuren, een drijvende boerderij met meer dan veertig koeien. Gewoon hier in Rotterdam. De circulaire Floating Farm komt in de schaduw van de Euromast en zal naar verwachting dit jaar al gaan draaien. Maar hoe zat het ook alweer met dit bijzondere concept?

Het concept is voortgekomen uit een bezoek aan New York tijdens de orkaan Sandy. Daar concludeerde initiatiefnemer Peter van Wingerden dat er maar voor twee dagen vers voedsel beschikbaar was in de winkels in de stad. Steden blijven steeds verder groeien en er is steeds minder landbouwgrond beschikbaar. Hier moet dus een oplossing voor komen, vond Peter. Daarom bedacht hij de Floating Farm. De drijvende krachten achter het project zijn Beladon, ontwikkelaar van duurzame drijvende projecten, Courage; een bedrijf dat met nieuwe innovaties melkveehouderijen betrekt in de markt en de maatschappij. Daarnaast doet Uit je eigen stad mee aan het project.

HOE GAAT DE FLOATING FARM ERUIT ZIEN?

De boerderij wordt volledig zelfvoorzienend en is opgebouwd uit twee lagen. Op het dak komen zonnepanelen die de Floating Farm van stroom voorzien. De veertig koeien staan op een membraan vloer. Deze vloer scheidt de urine van de mest, wat de stank aanzienlijk vermindert. Onder de vloer zijn vier units geplaatst, die allemaal een verschillende functie hebben. De vloer van de koeien wordt met een mestrobot schoongemaakt en de mest wordt zo naar de mestunit vervoerd. In deze eerste unit wordt de mest geschikt gemaakt voor de stadslandbouw. In een andere unit wordt water gezuiverd om de koeien van drinkwater te voorzien. Ook is er een unit waar het voer voor de koeien wordt verbouwd. Phillips heeft speciale lampen geleverd, zodat de gewassen kunnen groeien. 

HET PRODUCT

In de vierde unit wordt de melk verwerkt. Er is gekozen voor volle melk en yoghurt. Floating Farm wil haar producten aan particulieren en restaurants gaan verkopen. Wel allemaal lokaal, om zo de vervoersbewegingen te minimaliseren.  

TOEKOMST

De Floating Farm in Rotterdam is een living lab. Wanneer hier succes wordt geboekt wordt de Floating Farm geïnternationaliseerd en wordt er uitgebreid naar wereldsteden als New York. De boerderij zelf hoopt binnen Rotterdam ook uit te breiden wanneer alles goed gaat. Het idee is een foodstrip waarbij andere Floating Farms aansluiten. De boerderij krijgt ook een educatieve functie,, waarbij kinderen langs kunnen komen om te zien hoe alles op een boerderij werkt. Zeker voor kinderen uit de stad is dit nieuw, maar het hele concept is natuurlijk ook nieuw en bijzonder. Het is dus niet alleen voor kinderen interessant, ook als volwassene kun je er een hoop leren. In oktober hoopt Floating Farm dat de vergunning wordt goedgekeurd en vanaf dat moment start de bouw van de drijvende boerderij. Wij zijn in ieder geval al erg benieuwd naar het resultaat.

*WAT VINDEN DE KOEIEN HIERVAN? 

Minke van Wingeren schreef hierover; ‘’De situatie die wij op het platform creëren is eigenlijk niet anders dan er nu al in het oosten van het land in ‘de koeientuin’ wordt gedaan. In de koeientuin hebben de koeien een heerlijk leven. Ze kunnen er vrij rondlopen en liggen op een zachte comfortabele, schone vloer tussen de bomen en struiken. De koeien worden op hun wenken bediend door diverse robots. Een voerrobot brengt minimaal zes keer per dag een vers portie voer voor het voerhek en een melkrobot melkt de koeien volautomatisch wanneer de koe daar zin in heeft. De uitmestrobot rijdt rustig tussen de koeien door, verzamelt de mest en deponeert dat in een put. Het platform is uiterst stabiel, vergelijk het met een cruiseschip. En als ze willen kunnen de koeien via de loopbrug naar het weiland aan de wal. De koe mag kiezen!’’

 

Wanneer je op de hoogte wilt blijven van de vorderingen, kijk op www.floatingfarm.nl

*Dit gedeelte is aan het artikel toegevoegd naar aanleiding van enkele bezorgde reacties op social media over het welzijn van de koeien.