Summerschool West Practice succesvol afgerond

De eindpresentatie van de eerste West Practice Summerschool vond plaats op vrijdag 14 juli 2017 en mag succesvol worden genoemd. Onder leiding van initiatiefnemer Angelo Faassen van Futureskills lieten studenten in de Bouwkeet aan de Schiedamseweg in Delfshaven zien op welke wijze zij hun opdracht hadden voltooid. Die luidde: in vijf dagen gezamenlijk een drijvende stad ontwerpen. Hierbij kon gebruikt worden gemaakt van de nieuwste Next Economy-technologie, zoals hypermoderne software en hightech 3D-printers.

 

Drijvende stad

De samenstelling van de studentengroep was divers, zowel in achtergrond als in leeftijd: van een ervaren decorbouwer, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, jonge ondernemers met een droom, tot een Nigeriaanse econoom. Een volle werkweek brainstormden, overlegden en tekenden ze tot er overeenstemming was over hoe hun drijvende stad eruit moest zien. De uitkomst was een modulair systeem, waarbij drijvende hexagons (zeshoeken) met gebouwen erop aan elkaar kunnen worden gekoppeld en de golfslag moeten weerstaan.

 

Vooruitstrevend

Opvallend was hoe vooruitstrevend de kandidaten denken. Bijvoorbeeld: het materiaal voor de benodigde onderdelen werd zo gekozen, zodat een latere generatie het opnieuw kan hergebruiken; het zogenaamde cradle to cradle-principe. En of het nou ging om up- en downcyclen, sketch ups of design thinking, iedereen zocht intensief naar mogelijkheden om een waardevolle bijdrage te leveren aan het eindproduct.

 

Vervolg

Decorbouwer Billy (55) leerde de wereld van het 3D-printen beter kennen. 'Ik ben handig zat maar deze technieken kende ik nog niet.' Joyce (33) wil haar afstand tot de arbeidsmarkt verkleinen en haar interesse in de circulaire economie uitbouwen. Ella (20) deed waardevolle kennis op voor haar bedrijfje in textielbedrukking. Alle deelnemers waren het erover eens: dit krijgt wat hen betreft zeker een vervolg.

Tekst: Marc van Naamen

 

Reportage van Open Rotterdam