Once upon a time in the west ...

Voor het derde jaar op rij is het bijna weer tijd voor het Once Upon A Time In The West festival in eh… ja West natuurlijk! 26 en 27 augustus wordt creatief broeinest de Keilewerf aan de Vierhavenstraat weer omgetoverd tot festivalterrein, “maar dit jaar zonder hooibalen en rodeo stier,” aldus Annemarie Jansen, die aan de wieg stond van het festival. Ze was zo vriendelijk ons het een en ander te vertellen over de evolutie van ‘Once Upon’, en nóg vriendelijker is: ze geeft twee kaartjes weg!

Een groep vrienden die houdt van muziek maken droomt vaak van een bandje beginnen. Vol verwachting een zaal vol krijgen en vervolgens met een smile van oor tot oor die zaal leeg laten lopen is een tweede en misschien dromen ze zelfs wel van touren door de states. In de vriendengroep van Annemarie zat een paar van die dromers die het gewoon zijn gaan doen. Zij noemen zich nu The Cosmic Carnival en zijn net terug van een zomertour door de US of A. Nog een paar van die vrienden noemt zich Friends of the Family, die tegelijkertijd met zijn tienen een heel podium in beslag nemen en een complete zaal inpakken.

Een bandje beginnen, een eerste EP, tours, allemaal al afgevinkt op de bucket list van deze twee bands. Het volgende item: een festival! Niet het meest voor de hand liggende, maar toegegeven, ze hadden er een goede reden voor. Deze jongens vonden namelijk dat het tijd was voor een festival voor de muzikanten. Niet een festival waar de line-up netjes in de rij staat opgesteld, speelt en vervolgens weer vertrekt, maar waar ze gezellig nog even blijven hangen, een biertje meedrinken en genieten van alle andere muziek, de activiteiten en het publiek. “Het is als een weekendje weg met al je vrienden”, vindt Annemarie. The Cosmic Carnival en Friends of the Family hadden drie jaar geleden allebei al een oefenruimte in de Keilewerf waar ze schaafden aan hun country- en folkplaatjes dus de naam van het festival en het thema dat daaruit voortvloeiden komen niet helemaal uit de lucht vallen.

Dat je publiek er naartoe komt voor de sfeer is iets wat je als festivalorganisator graag durft te zeggen, maar in dit geval is het echt zo. “Het is geen festival waar men naartoe komt voor de line-up. Toen we dit in 2015 voor de eerste keer organiseerden, kwamen vooral de vrienden en familie er op af, maar nu hebben we een aardig netwerk op weten te bouwen,” zegt Annemarie. “Het western ligt er dit jaar wel minder bovenop, we betrekken de Rotterdamse haven nu meer bij het festival. Once Upon staat dit jaar meer in het thema van ontdekkingsreizen, vrijbuiters die nieuwe wereld betreden.”

Veel meer wil Annemarie er niet over loslaten. “Kom het vooral zelf ontdekken,” lacht ze. Wel wordt net als voorgaande jaren het podium laag en de sfeer relaxt gehouden. Ook wordt de omgeving van de Keilewerf meer bij het festival betrokken. “En natuurlijk speelt The Cosmic Carnival dit jaar weer een thuiswedstrijd die je niet mag missen!”

Wil je erbij zijn? Wij hebben twee kaartjes voor je liggen! Like dit bericht en tag met wie jij hier graag naar toe zou willen!

ONCE UPON A TIME IN THE WEST
Keilewerf
25 & 26 augustus | 14:00 – 23:00
Dagkaart € 10 / Passe partout € 17,50

Tekst:  Sylvis Rakers / BOGUE