M4H: wat er gebeurt maar ga ook eens kijken!

West van de Rotterdamse Vierhavensstraat staan oude industriepanden die in toenemende mate worden betrokken door ambitieuze pioniers. Aangetrokken door nieuwe mogelijkheden binnen de Next Economy komen creatieve ondernemers uit de maakindustrie naar dit gebied, waar achter karakteristieke muren futuristische technieken schuil gaan. Een sterk en krachtig contrast dat je gezien moet hebben. 

Made in 4 Havens bijvoorbeeld. De coöperatie wordt gerund door initiatiefnemer Ebami Tom en operationeel manager Ingrid Brandenburg. Zij bieden (kleine) ondernemers fysieke werkruimte, om zichzelf en hun bedrijf verder te ontplooien. Ingrid: 'Er is hier veel te leren. Van elkaar maar ook door middel van leer-werktrajecten, workshops of cursussen die wij aanbieden'.

Future U: zien en doen

Vanaf vrijdag 1 september start Next Academy: Future U. Ebami licht toe: 'Vijftien cursisten gaan een dagdeel aan de slag met de vraag: wie ben jij in de toekomst? Ze bedenken een naam voor hun toekomstige onderneming, kiezen een font en vervolgens zetten ze het op alle producten die ze die dagen maken.' Hij lacht. 'Het is zien en doen. En je naam ergens op wil iedereen wel, toch?'

De workshop behandelt 3D-printen, assemblage, textiel, hout, keramiek en zeefdrukken. 'Leerlingen zien zo precies wat in onze labs gebeurt en mogelijk is', zegt Ingrid. 'Ze maken kennis met de modernste technologieën'. Ebami vult aan: 'Dus affiniteit is wel een voorwaarde. Als je al iets kunt op een naaimachine of je bouwt maquettes, is dat mooi meegenomen om bij ons mee te draaien'.

Mogelijkheden

Made in 4 Havens biedt behalve kennis en ruimte ook prototyping faciliteiten of ondersteunend personeel voor productie. 'Dat pakken we sociaal aan', zegt Ebami. 'We willen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt laten helpen bij de productie, zodat zij relevante kennis opdoen en hun uitzicht op een baan vergroten'.

'Meerdere doelgroepen worden bediend. Eén: ontwerpers in de maakindustrie, het mkb en ondernemers die al van alles kunnen maar een verdiepingsslag willen maken. Zij kunnen leren omgaan met de machines die wij hier hebben. Twee: de maatschappelijke doelgroep. Denk aan leerlingen en de genoemde mensen met afstand tot arbeidsmarkt, die kennis willen maken met de technologieën in onze labs en daarna in de productie kunnen meedraaien.'

Sterker maken

Ebami: 'We willen met Made in 4 Havens ondernemers sterker maken, ze vooruit helpen en hierdoor een economie creëren waar Rotterdam iets aan heeft. En als collectief sta je daarin sterker.'

Zaterdag 2 september van 11.00 tot 19.00 uur, tijdens de Wereldhavendagen, vindt het openingsmoment van het nieuwe seizoen plaats. Ga eens langs! De vele mogelijkheden en activiteiten van Made in 4 Havens zijn te vinden op FairDesignPlein.nl.

 

Interview: Bas Goedendorp | TSI Foundation

Tekst en foto: Marc van Naamen | NeemS