Waarom nieuwe bedrijvigheid zich niet beperkt tot het ‘Innovation Disctrict’

Waar vestigen zakelijke dienstverleners, productiebedrijven en kenniswerkers zich op dit moment in Rotterdam? En wat is dé plek voor wie naar innovatie streeft? Vers Beton dook in de vers gepubliceerde statistieken van de Economische Verkenning Rotterdam (EVR) voor de antwoorden.

Gebieden waar vooruitstrevende bedrijven en instellingen zich samenvoegen en verbinden met start-ups, en waar de zogeheten ‘bedrijfsincubators’ andere ondernemingen helpen bij de start en groei: kortom Innovation Districts. In Rotterdam zijn het Vierhavensgebied en RDM-campus hiervoor aangewezen.

In de praktijk blijken economische groei en innovatie zich niet te beperken tot die plekken. De aantrekkelijke woningmarkt, de aanwezigheid van sterke bedrijven en voorzieningen zoals deelauto’s en 3d printers trekken steeds meer bedrijven aan en zorgen voor groei op andere locaties. Zoals het centrumgebied, maar ook bedrijventerrein Noord-West.

Rotterdam Innovation District niet meest vernieuwend‘

De grootste haven van Europa is er om de hoek, er is een perfecte aansluiting op het openbaar vervoer, de luchthaven is op twintig minuten afstand en het wegennet is het beste onderhouden van Europa.’ Zo wordt het Innovation District verkocht op stadshavensrotterdam.nl. Maar dit innovatieve district, gelegen aan twee kanten van de Waterweg, kent opvallend weinig vernieuwende bedrijvendynamiek.

Dat laat een serie kaartbeelden in de Economische Verkenning 2017 zien. Terwijl de combinatie van zowel nieuwkomers als langer bestaande bedrijven van belang is voor de ontwikkeling van de economie. Zo hebben nieuwe bedrijven een positieve invloed op de werkgelegenheid en is de arbeidsproductiviteit juist het hoogst bij de bedrijven die al langer meegaan.

Opvallend in het Innovation District is dat er tussen 2010 en 2015 minstens zoveel stoppers als starters in het havengebied waren. Daarbij kent het gebied weinig banenrijke vestigingen van industrie en zakelijke diensten. De ondernemers die er gevestigd zijn en wél werkzaam zijn in de zakelijke dienstverlening, zijn vaak zzp’ers. Lees verder >

Vers Beton, tekst Marloes Nuijten | beeld Bram van Rijen

StadslabWEST PRACTICE