Extra kapitaal voor ontwikkeling Dutch Windwheel

Dutch Windwheel.png

andaag is bij een werkbezoek aan The Green Village in Delft door Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat), gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (Zuid-Holland) en MRDH-bestuurslid Maarten Struijvenberg bekendgemaakt dat het project Dutch Windwheel: ‘Smart Spaces as a Service’ financiële ondersteuning ontvangt vanuit de regeling IPC Zuid-Holland. De komende twee jaar ontwikkelen elf MKB’ers een slimme, circulaire en flexibele kantoor, hotel- en woonruimte. Hierbij werken bedrijven uit de interieurbranche samen met technologiebedrijven die gespecialiseerd zijn in sensoren en ICT. 

Extra financiering vanuit IPC Zuid-Holland

In totaal wordt ruim € 772.000 geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Dutch Windwheel. Het project ontvangt bijna € 291.000 subsidie vanuit de regeling Innovatie Prestatie Contract (IPC) Zuid-Holland. De MKB’ers investeren samen nog eens € 481.000. Het consortium werkt aan een innovatief totaalconcept waarbij bedrijven uit de interieurbranche samenwerken met technologiebedrijven in sensoren en ICT voor het ontwikkelen van een slimme, circulaire en flexibele hotel- en kantoorruimte. Het uitgangspunt bij de ontwikkeling van de Dutch Windwheel is de “Well ™ standaard” en circulair ontwerpen. Door er tevens van uit te gaan dat het product tijdens de gebruiksduur in eigendom blijft van de producent (as-a-service) gaat men anders kijken naar het ontwerpproces en naar het materiaalgebruik. 

Daarnaast wordt met behulp van ‘smart sensoring & control’ continu data verzameld over gebruik en klimaat, ten behoeve van de automatische aansturing van onder andere luchtkwaliteit, energie, zonwering et cetera. Kortom, een ruimte die de gebruikers ontzorgt en een maximale comfortbeleving garandeert.

Projectpartners

Het IPC-cluster bestaat uit elf MKB’ers uit de interieurbranche en technologiebedrijven: Coors, DoepelStrijkers, Energy Floors, Kindow, Kok Houtagenturen, Mapiq, Physee, Quantified Air, Solid Factory, Wellsun en Studio Wynd. Zij worden de komende twee jaar ondersteund door Koninklijke CBM, branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie,  die als penvoerder van het project optreedt.

De regionale ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland, InnovationQuarter en PNO Consultants zijn nauw betrokken geweest bij het opzetten van het innovatieproject en verkrijgen van de financiering. Verder wordt samengewerkt met de fieldlabs Stichting Innovatieprogramma Dutch Windwheel en The Green Village.

Internationale blikvanger

Medio 2015 presenteerden de Rotterdamse bedrijven BLOC, DoepelStrijkers en Meysters het plan voor de Dutch Windwheel: een iconisch gebouw dat onder meer woningen, hotels, kantoren en een attractie bevat. Het doel voor de realisatie is 2025 in Rotterdam. Het radicale ontwerp omarmt maximaal de mogelijkheden van energieproductie, circulaire economie, en beleving. Het is ontworpen voor doorgaande innovatie en hergebruik en wordt gebouwd met materialen afkomstig uit de Rotterdamse regio. 

IPC Zuid-Holland

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), de Provincie Zuid-Holland en de 23 gemeenten in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) zetten ieder op hun eigen manier stappen om innovatief MKB in de regio de stimuleren. Samen stellen zij hier ruim één miljoen euro aan ondersteuning voor beschikbaar. Deze gezamenlijke financiële ondersteuning komt beschikbaar via een regionale variant van de IPC, een landelijke regeling van het ministerie die gezamenlijke innovatieprojecten van tien tot twintig bedrijven ondersteunt. Voor het eerst is deze regeling nu toegespitst op de kracht en ambities van een regio. Zuid-Holland kent veel innovatieve bedrijven die zichzelf én de regio kunnen versterken door samen te werken en de regio zo goed mogelijk voor te bereiden op de toekomst.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meer informatie over de projectpartners

Coors Coors Interieurbouw is een internationaal opererende organisatie gericht op de ontwikkeling, verkoop en productie van bouw- en retailgerelateerde  interieurprojecten. 

DoepelStrijkers DoepelStrijkers is een interdisciplinaire ontwerp studio voor innovatieve interieur, architectuur en stedelijke projecten. DoepelStrijkers is tevens de architect achter het ontwerp van de Dutch Windwheel.

Energy Floors Energy Floors ontwikkelt intelligente vloertegels die kinetische energie uit voetstappen én zonne-energie omzetten in duurzame groene stroom. 

Kindow De Kindow rail laat lamellen automatisch met de zon meedraaien. Zo staan ze altijd goed op de zon gericht en wordt alle lichthinder van de felle zon tegengegaan. Door het meedraaien ontstaat er ook meer openheid waardoor meer daglicht binnenkomt en meer uitzicht ontstaat voor een fijne werkplek. Hierdoor zorgt Kindow voor een gezonde en productieve werkplek. De toename in comfort gaat ook nog gepaard met 25% energiebesparing

Kok Houtagenturen Kok Houtagenturen is een firma die al 45 jaar actief is op het gebied houten plaatmaterialen en de laatste jaar zich inzet om deze te laten maken van gerecyclede materiaal. Onze uitdaging die we dit jaar gaan realiseren is om van oude kantoormeubelen weer nieuwe spaanplaat te maken om gebouwen mee in te richten.

Mapiq Mapiq helpt mensen om slimmer te werken en het kantoor efficiënter te gebruiken. Met de app creëren werknemers de ideale werkomgeving met hun smartphone.

Physee PHYSEE heeft, als eerste ter wereld, volledig transparante energie- en data opwekkende ramen ontwikkeld: PowerWindow en SmartWindow. Deze duurzame innovatie zonder compromis, draagt bij aan een energie efficiëntere gebouwde omgeving. 

Quantified Air Quantified Air ontwikkelt sensoren voor klimaat monitoring. Met onze sensoren optimaliseert u groei en productiviteit in tuinbouwkassen en kantoorgebouwen.

Solid Factory Specialist in adviseren en inrichten van laboratoria en practicumlokalen voor scholen. Standaard oplossingen, maatwerk en design door eigen ontwikkeling, fabricage en installatie. Solid Factory behoort tot de grootste Solid Surface verwerkers van Nederland.   

Wellsun Bij Wellsun optimaliseren we het gebruik van zonlicht en verbeteren we de energie zelfvoorziening van gebouwen. De Lumiduct™ stelt een volledig glazen gevel in staat om meer energie te genereren dan conventionele zonnepanelen en creëert tegelijkertijd een perfect binnenklimaat.

Studio Wynd Studio Wynd is een bedrijf die zich bezig houdt met ontwerp en productie van unieke, innovatieve projecten. Deze projecten combineren een optimaal gebruik van het materiaal, met robot fabricage en een esthetische taal geïnspireerd op de vloeiende vormen van de natuur. Op dit moment focust Studio Wynd zich op ultra lichtgewicht interieurobjecten gemaakt van koolstofvezel draden gewoven door een robotarm.

 

PENVOERDER: 

Koninklijke CBM, branchevereniging voor de interieurbouw en meubelindustrie, behartigt als business partner de belangen van de ruim 500 aangesloten leden en zet zich actief in voor een sterke creatieve maakindustrie voor wonen en werken in Nederland.

ANDERE BETROKKEN ORGANISATIES

InnovationQuarter InnovationQuarter is de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland. InnovationQuarter investeert in innovatieve Zuid-Hollandse bedrijven met groeiambitie, assisteert internationale ondernemingen bij vestiging in deze unieke deltaregio en organiseert (internationale) samenwerking tussen innovatieve ondernemers, kennisinstellingen en de overheid. Zo ontwikkelt InnovationQuarter Zuid-Holland samen met het bedrijfsleven tot één van de meest innovatieve regio’s van Europa.

PNO PNO Consultants helpt innovatieve bedrijven om goede ideeën ruimte te geven en ambities waar te maken. Iedere startup begint met een goed idee, enthousiasme en innovatie. Nu zijn wij marktleider op het gebied van innovatie en financieringsadvies voor iedereen die vol vuur aan iets nieuws begint. Ons advies wordt ingewonnen door start-ups, MKB’s en grote organisaties.

Stichting Innovatieprogramma Dutch Windwheel Het innovatieconsortium bestaat uit Arup, Koninklijke BAM Groep, Deltares, Dura Vermeer, ECN, Eneco, Evides, Siemens, SPIE, TNO en de Windwheel Corporation (waarin BLOC, DoepelStrijkers en Meysters zijn vertegenwoordigd). Het doel van het consortium is om de kwaliteit en duurzaamheid van gebouwen drastisch te vergroten met behulp van technologie en een radicaal ontwerp. De regionale ontwikkelingmaatschappij van Zuid-Holland, InnovationQuarter, ondersteunt het consortium als onafhankelijke aanjager. Verder wordt samengewerkt met The Green Village, PNO, Rotterdam Partners en NBTC Holland Marketing.

Eline Strijkers, DOEPEL STRIJKERS, Dutch WindWheel corporation

KansenzoneWEST PRACTICE