Atelier Van Lieshout: 'Het mag hier niet té netjes worden'

Wat is de band van Atelier Van Lieshout met Rotterdam en wat zijn de plannen van de vermaarde werkplaats voor kunst? Fay van der Wall sprak voorafgaand aan een bijzondere editie van De Grote Kunstshow over het atelier met Eva Olde Monnikhof. Ze is sinds drie jaar directeur van Stichting AVL Mundo en mededirecteur van Atelier Van Lieshout.

Het werk van Atelier Van Lieshout wordt wereldwijd tentoongesteld en aangekocht. Het veroorzaakt regelmatig controverse vanwege de manier waarop het werk thema’s als de dood, de maatschappij en de mensheid ter sprake stelt.

Zoals afgelopen jaar, toen het beeld Domesticator door het Louvre werd geschrapt uit een tentoonstelling omdat het te expliciet zou zijn. Het incident, en daarmee ook het beeld zelf, trok internationaal de aandacht van de pers. Uiteindelijk is het beeld alsnog tentoongesteld in Parijs, maar dan bij het Centre Pompidou.

Het beeld en andere creaties zijn gemaakt in het westelijke havengebied van Rotterdam, de Keileweg om precies te zijn. In een interview licht directeur van zowel de stichting als het atelier Eva Olde Monnikhof de band met de stad Rotterdam en de toekomstplannen toe.

Om bij het begin te beginnen: wat is AVL Mundo?

“Sinds Joep van Lieshout zich in 1981 in Rotterdam vestigde heeft de stad hem veel kansen geboden. In 2008 richtte hij Stichting AVL Mundo op, als middel om kunst voor iedereen toegankelijk te maken. De stichting is een middel om aan te sluiten bij het veranderende Rotterdam. Dat gebeurt met exposities, een tuin en allerhande programmering.” Lees verder >>

Interview Vers Beton door Fay van der Wall met Eva Olde Monnikhof van AVL Mundo