Van villa naar volk, langs hip en langs hoop: tramlijn 4

artikel volkskrant tramlijn 4

Tramlijn 4 rijgt Rotterdam in al zijn hoedanigheden aan elkaar. Van het rijke Hillegersberg via het opgepoetste centrum naar de belwinkels in Bospolder. Hoe ligt de stad erbij, zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen?

Vanuit hun glazen cocon – radio aan, hand aan de knuppel – zien de bestuurders van lijn 4 de stad aan zich voorbij glijden. Als geen ander weten ze hoe Rotterdam er voor staat, hoe de stad verandert, elke dag een beetje. Daar: een dichtgetimmerd pand, een opgebroken straat, een nieuwe koffiebar. En weer staat de rommel náást de afvalbak. 

‘Dit is een van de leukste lijnen’, zegt Peter van Deursen (53), die er al sinds 1985 trams bestuurt.

Lijn 4 voert de reiziger in nog geen drie kwartier van het Molenlaankwartier in het uiterste noorden van de stad naar het Marconiplein in het westen. Daarbij rijgt de lijn de meest uiteenlopende wijken aan een stuk spoor van iets meer dan tien kilometer. 

‘In Hillegersberg stappen keurige forensen in’, zegt Yolande den Drijver (55), dertig jaar trambestuurder. ‘En verderop rijden mensen twee haltes mee om boodschappen te doen.’ 

Wat de bestuurders niet direct zien, is dat deze tramrit ook dwars door het politieke landschap voert. Lijn 4 rijdt door buurten waar de VVD vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen de helft van de stemmen haalde, langs plekken waar GroenLinks en D66 de meeste aanhang hebben en door wijken waar twee van de vijf inwoners een stem op Denk uitbrachten. Loop je vanaf de eindhalte nog een paar honderd meter door, dan bereik je ook straten waar de PVV vorig jaar bijna 30 procent van de stemmen kreeg.

‘De tram rijdt van rijk naar arm’, zegt bestuurder Bas de Waard (60), sinds 1981 in dienst van de RET. Lees verder >>

Artikel Volkskrant

StadslabWEST PRACTICE